Hücre Solunumu
01 Şubat 2023Otto Warburg, yirminci yüzyılın önde gelen biyokimyacılarından birisi olarak kabul edilir.
Otto Warburg, 8 Ekim 1883 tarihinde Freiburg, Baden, Almanya’da doğmuştur. Babası Fizikçi Emil Gabriel Warburg’dur. 1906 yılında Berlin Üniversitesi’nden kimya doktorasını alarak mezun oldu ve ardından devam ettiği Heidelberg Üniversitesinden de 1911 yılında tıp doktorasını yaparak mezun oldu.
1918 yılında, Berlin-Darlem’deki Kaiser Wilhelm Enstitüsü’nün biyoloji bölümünde araştırmacı ve öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Profesör olduktan sonra 1930 yılında Hücre Fizyolojisi Bölümü’nün başkanlığına getirildi.
Dünyanın tanınmış bilim kurulularından çeşitli madalyalar ve ödüllerden başka hücre solunumu ile ilgili çalışmasıyla 1931 yılında Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü kazandı.
Dr. Otto Warburg, 1931′de, oksijen yetersizliğinin ve hücre fermantasyonunun, kanser sürecinin parçaları olduğunu keşfetmesiyle Nobel Ödülü almıştı. Dr. Warburg o zaman şöyle yazmıştı:
“Kanserin tek ve nihai temel nedeni oksijensiz yaşamdır, yani ‘anaerobiosis’tir. Normal hücreler oksijene gereksinme duyarlar, oysa kanser hücreleri oksijensiz yaşayabilir.” Dr. Warburg, herhangi bir embriyondan alınan normal hücreleri laboratuvar tüpünde oksijensiz büyümeye zorlandığında kanser hücrelerinin özelliklerini aldıklarını gösterdi. Warburg, “Bu, normal hücrelerin, sadece tek bir değişkeni değiştirmekle, kanserli hücrelere dönüşebileceği anlamına geliyor” dedi.
Çalışmalarını hücre solunumu, fotosentez ve kanser alanlarında yoğunlaştırdı. 1923 yılında çok ince kesiti alınmış canlı dokusundan hücrelerin kullandıkları oksijeni manometreyle ölçtü. Hücrenin oksijenle tepkimesinden elde ettiği metabolizma ürününde “sitokrom” enziminin oynadığı rolü kefşetti. Fotosentez olayındaki araştırmaları sonunda ışık enerjisinin hiçbir kayba uğramaksızın kimyasal enerjiye dönüşmesi için gereken kuvantum miktarını belirledi.
Kanser üzerine yaptığı araştırmalarla fizyoloji ve tıp bilimine büyük katkılar sağladı. Dr. Otto Warburg, kendisine Nobel ödülü kazandıran bilimsel çalışmasından elde ettiği sonuçları açıkladığında kanserin temel nedeni olarak oksijensiz yaşamı göstermişti.
Ödülleri:
- 1931 - Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü
Başlıca eserleri:
- 1926 - Über den Stoffwechsel tes Tumoren(Urlarda Madde Değişimi Üstüne),
- 1928 - Über die Katalystischen Virkungen der lebendigen Substanz (Canlı Maddelerin Kataliz Etkinliği
- 1948 - WasserStof Iübertragende Fernente (Hidrojen Taşıyıcı Ferment),
- 1969 - he Prime Cause and Prevention of Cancer (Kanserin Başlıca Nedeni ve Korunma Yolları).